Naar Bayarban... of toch maar niet!
Hallo allemaal,
Ik ben alweer terug in Biratnagar! Nadat we maandagochtend vroeg met een volle weekendtas vertrokken waren naar Bayarban, werden 5 dagen uiteindelijk 5 uur! Op weg naar Bayarban was de enorme schade van de storm van die nacht al te zien... bijna alle electriciteitspalen lagen op de grond inclusief draden en later lazen we in de krant dat hierdoor 2 mensen overleden waren! Eenmaal aangekomen in Bayarban zijn we eerst een uur op zoek geweest naar de Health Post, die ergens in de middle of nowhere lag! Daar aangekomen heeft de man van NLR waar we mee waren gereden even zijn werk gedaan daar (een kalender afgeven en ongetwijfeld nog meer, maar dat krijgen wij niet zo mee in het Nepalees!) en heeft Lotte samen met de arts in de ziekenhuisregisters kunnen kijken waar welke leprapatienten leven. Daarna gingen we richting de market area van ward 8, omdat hier een familielid van Prava woonde, waar we waarschijnlijk konden verblijven. Daar aangekomen bleek dat er al andere familieleden logeerden en dat we daar dus niet konden blijven met 4 mensen.... na het afgaan van wel 5 of 6 huisen in de buurt konden we eigenlijk nergens met zijn 4-en slapen, behalve in een houten huis met gigantische kieren... de electriciteit was bovendien in het hele dorp weg door de storm dus er was nergens licht... en de wc was een levensgevaarlijke trap naar beneden! De man van de NLR keek ons met een blik aan van hier ga ik jullie niet achterlaten en vroeg ons nog wel of we per se wilden blijven, maar als hij al zo kijkt...... dus zijn we maar weer mee terug naar Biratnagar gegaan! Bina en Prava, onze research assitents zijn in Bayarban bij de familie van Prava gebleven om de interviews te doen! Hopelijk gaat alles goed, want ik vind het toch wel een beetje moeilijk om de controle los te laten....
Inmiddels heb ik hier al mijn data ingevoerd in de computer en wacht ik nu tot Prava terugkomt met de laatste data. Als dat ingevoerd is, kunnen we in principe weg uit Biratnagar! Lotte moet nog wel naar een VDC hier in de buurt voor wat extra leprapatienten, dus die is waarschijnlijk nog wat langer bezig... dus ik hang hier nog even mijn tijd uit, totdat zij ook klaar is en dan gaan we lekker reizen!
Prava had trouwens afgelopen zaterdag heel lief kadotjes voor ons gekocht voor de koninginnedag! Een oranje elastiekje en een armbandje... de armbandjes zijn helaas allebei al kapot.. maar ik zal hem wel weer even maken als ik in Nederland ben!
Dat was het wel weer,
Ianthe
Hoi, nog even !!Dan zit het er weer op. Een hele ervaring, Kan het niet vaak genoeg zeggen. Nog even en je bent een Kooi-girl. (Zo noemen wij dat) Nee,hoor ,Geniet er nog maar even van in het heeeele verre Nepal. Groetjes en tot snel
Corry